Led-neon signs

Led-neon, faux-neon of neon-look. Het alternatief voor ”echte” neon neemt toe in populariteit. Tot 2005 was traditionele neon de meest gebruikte lichtbron in de lichtreclame. Led gaf namelijk nog ongezellig en fel licht. De verbeterde technologie maakte led-verlichting warmer en ook geschikt voor buitengebruik.

Maar wat is nou precies het verschil? En waar moet je rekening mee houden wanneer je een aankoop doet? Wij leggen het je uit en laten aan de hand van voorbeelden zien welke opties er zijn.

 

Lichtreclame aan gevel Cartier in Amsterdam, in samenwerking met The Set Company

Traditionele neon

Neon signs bestaan uit ronde buizen gemaakt van glas (kristal). Deze worden door een glasblazer verwarmd, gebogen en gedraaid. De buizen worden gevuld met gas. Elektroden en een transformator zorgen ervoor dat het gas in de buizen gaat gloeien.

Led-neon

Bij led-neon wordt geen glas of gas gebruikt. In plaats daarvan gebruiken wij een silicone slang of acrylaat buis; afhankelijk van de gekozen variant. Voor het verlichten wordt altijd led gebruikt.

Hieronder leggen we kort onze vier mogelijkheden uit, maar uiteraard helpen we bij de juiste keuze voor uw bedrijf.

Led neonlook flex temporary palaces
Led-neon flex

Neon flex

Hierbij wordt een flexibele silicone slang gebruikt met daarin een led-strip. De slang is ingegoten met witte siliconepotting, zodat de individuele lichtpuntjes niet zichtbaar zijn.

Led-neon acrylaat 360

Acrylaat 360

De buizen zijn rond (360 graden) en gemaakt van acrylaat. In tegenstelling tot neon flex, is acrylaat hard materiaal. Aan de binnenzijde van de buizen zit led-verlichting.

Neon-look Acrylaat 180 grafisch

Acrylaat 180

De buizen zijn gehalveerd (180 graden) waardoor enkel de ronde voorzijde zichtbaar is. Hierdoor schijnt het licht ook enkel naar voren.

Neon-look Doorgestoken acrylaat graphic

Doorgestoken acrylaat

Bij deze variant wordt de acrylaat buis vanaf de achterkant door de plaat van de doosletter gestoken. Het licht schijnt daarbij naar boven en naar de zijkant.

De voor- en nadelen van (led)neon

1. Het licht

Zowel neon als led-neon zijn uiterst geschikt om de aandacht te trekken. Sommigen vinden dat het authentieke neon licht in de glazen behuizing een voorsprong heeft op led-verlichting: Het creëert een retro look. Anderen waarderen juist de heldere, moderne look van het led.

2. Benodigde ruimte

Omdat led dunner is dan de glazen variant, neemt het minder ruimte in beslag. Handig voor kleinere binnenruimtes. Daarnaast weegt led weinig, waardoor het eenvoudig neergezet en verplaatst kan worden.

3. Veiligheid

Neon bestaat uit een glazen buis en glas is breekbaar. Daarnaast kan neon-verlichting heet worden. Komen er vaak kinderen op bezoek? Hang uw neon-sign dan buiten handbereik of ga voor de led variant.

Maijard Smashburgers led-neon letters aan gevel

4. Aanschafprijs

Het productieproces van neon is een secuur en ambachtelijke aangelegenheid. Een glasblazer moet het glas verwarmen, buigen en draaien. Dat kost tijd en daarmee geld. Dit maakt dat neon over het algemeen duurder is dan led-neon. Uiteraard is het laatste afhankelijk van de neon-look variant die je kiest.

5. Levensduur

Zolang het glas niet kapot gestoten wordt, gaat uw neon-sign onwijs lang mee. De levensduur van een acrylaat of silicone buis is daarentegen korter, maar wel minder fragiel. Verder heeft neon gemiddeld 25.000 branduren, terwijl led-neon zo’n 35.000 uren verlicht.

6. Variabele kosten

Led werkt op een lagere spanning dan neon en is daarmee veel energiezuiniger. Wij krijgen geregeld aanvragen om neon te vervangen voor led-verlichting, zoals voor het Amsterdam Medisch Centrum. Het gebruik van led is voornamelijk interessant wanneer u kiest voor grotere lichtinstallaties.

Neon tekst being a carnivore is just a phase roze

Led-neon of toch neon? Bij FriJo bent u aan het juiste adres

FriJo is een familiebedrijf en creëert sinds 1960 de meest uiteenlopende visuele communicatie-uitingen. Met onze jarenlange ervaring en ons streven naar perfectie onderscheiden wij ons van andere bedrijven.

  • Complete ondersteuning, van design tot onderhoud.
  • Razendsnelle levering vanuit onze eigen fabriek.
  • Topkwaliteit producten met minimaal twee jaar garantie.
FriJo Lichtreclame Auto met belettering

Voorbeelden van led-neon

Pump sportschool neon-look
Seafood bar neon-look
Paindemie neon-look sign
Perfect Blend neon-look
Neon-look sign acrylaat 360 Good food goog mood
Neon-look Vegan Junk food bar
led neon flex sissyboy

Geef uw bedrijf de spotlight die het verdient

Neem contact op